Beleggen voor beginners

Beleggen voor beginners

Je wil graag je geld beleggen maar je weet niet hoe je eraan moet beginnen? Wij geven graag meer informatie. Wat is beleggen? Waarom zou je ermee beginnen? En wat is de meest interessante vorm van beleggen voor beginners? Je leest er meer over in deze blog.

Wat is beleggen?

Beleggen is actief omgaan met je geld. Je investeert in obligaties, aandelen, vastgoed of beleggingsfondsen en je legt je geld vast voor een lange of kortere termijn. Na deze termijn hoop je meer geld te hebben dan dat je oorspronkelijk hebt geïnvesteerd. Als je belegt, neem je een risico. Hoe groot dat risico is, dat bepaal je zelf aan de hand van je beleggersprofiel.

Waarom zou je beginnen met beleggen?

Eén van de redenen waarom je zou beginnen met beleggen is omdat je spaarrekening tegenwoordig weinig opbrengt. De spaarrente staat momenteel op zo’n 0,11% per jaar. Het geld dat op je spaarrekening staat wordt langzaam maar zeker minder en minder waard omdat de inflatie stukken hoger is dan de rente die je krijgt op je boekje. Nog meer redenen om te beginnen met beleggen? 

  1. Met beleggen kun je een veel hoger rendement behalen.
  2. Je kunt zelf bepalen hoeveel risico je neemt.
  3. Een fatsoenlijk pensioen is morgen geen zekerheid.

Jong begonnen is…

“Beleggen voor beginners, kan dat?” “Ben ik niet te jong om te beleggen?” Ja en nee. Als je jong kunt beginnen met beleggen, heeft dat zelfs een groot voordeel. Je kunt namelijk over een langere periode beleggen, wat op zijn beurt betekent dat je meer risico kunt nemen. En een groter risico… dat betekent een groter rendement op lange termijn. 

Beleggen voor beginners: de eerste stappen

Oké, je hebt beslist dat je wil beginnen met beleggen. Wat nu? De eerstvolgende stap is dat je het bedrag vastlegt waarmee je wil gaan beleggen.

  • Welk bedrag wil ik / kan ik beleggen?
  • Hoe zeker zijn mijn huidige inkomsten?
  • Hoeveel moet ik opzij zetten voor (on)verwachte toekomstige kosten?

Het is ook belangrijk dat je het bedrag dat je gebruikt om te beleggen voor langere tijd kunt ‘missen’. Want hoe langer je het geld belegt, hoe groter het risico dat je kunt nemen en hoe groter het rendement dat de belegging je kan opleveren.

Als je begint met beleggen is het ook noodzakelijk om je beleggersprofiel te bepalen. Als je wil beginnen met beleggen zal de financiële instelling een eenvoudige vragenlijst samen met jou overlopen om zo je beleggersprofiel op te maken. Dit profiel helpt je om de juiste keuzes te maken. Het bepaalt hoeveel risico je wilt en kunt lopen. Dit is wettelijk verplicht. 

Beleggen voor beginners: beleggingsfondsen

Soli-safe gelooft in beleggen via beleggingsfondsen. Ook voor beginners is dit een zeer interessante vorm van beleggen. In de wereld van beleggen hoor je wel vaker dat “je niet al je eieren in één mandje moet leggen.” Dat betekent dat je je aandelen moet spreiden - in tijd, effecten, sectoren en regio’s. Door te spreiden verklein je de beleggingsrisico’s. En dat is nu net wat een beleggingsfonds doet. De aankoop van één fonds geeft je namelijk toegang tot een goed gespreide portefeuille. Voor beginnende beleggers en voor beleggers met een klein bedrag is beleggen in beleggingsfondsen de meest efficiënte manier om een goed gespreide portefeuille op te bouwen. 

 

Wil je graag nog meer informatie over beleggen voor beginners? Download dan gratis onze startersgids. Ook jij kunt vandaag nog starten met beleggen!

Ja, ik wil succesvol beleggen

Soli-Safe Investment Software (Soli-Safe)® is een handelsmerk van Precisis nv, Ternat Office Center, Assesteenweg 65, 1740 Ternat, België, Ondernemingsnummer BE0889.513.358. De gehele of gedeeltelijke reproductie van de in deze webstek gepresenteerde ideeën en concepten, grafieken en tabellen of gelijk welke andere inhoud, is strikt verboden. ©Alle rechten voorbehouden. Zie de Disclaimer.