Ethisch beleggen

De evolutie van ethisch beleggen

Wat is de betekenis van ethisch beleggen? Als je vandaag belegt, wil je waarschijnlijk ook dat jouw geld gebruikt wordt in een onderneming die bijdraagt aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Je wilt investeren in een bedrijf dat het milieu en de mensenrechten respecteert. Maar wat is de evolutie van ethisch beleggen? En hoe (her)ken je het vandaag? Dat lees je in deze blog.

Krekelsparen, de eerste stap naar ethisch beleggen

In de jaren ‘80 werden de eerste stappen naar ethisch beleggen gezet. In die tijd was het de ASLK - het huidige Fortis - dat het voortouw nam. Als je aan Krekelsparen deed, had je de mogelijkheid om een klein deel van het rendement van je spaarboekje af te staan aan sociaal en ethisch verantwoorde projecten. 

Ethisch beleggen

Vanaf de jaren ‘90 kunnen we pas echt over ethisch beleggen beginnen spreken. Toen waren het banken als KBC en Dexia die de eerste ethische fondsen oprichtten. Een ethisch fonds werd toen gecreëerd door negatieve criteria uit te sluiten. Dit wil zeggen: geen toegang voor alle bedrijven die iets te maken hadden met wapenhandel, gokindustrie, kernenergie of kinderarbeid. Wel voor  ondernemingen die zich toespitsten op één positief aspect van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De criteria? Die bepaalden ze zelf.

Van ethisch beleggen naar duurzaam beleggen

Ethische fondsen zijn ondertussen uitgegroeid tot duurzame fondsen. In plaats van zich toe te spitsen op één positief aspect van maatschappelijk verantwoord ondernemen, richten duurzame fondsen zich tegenwoordig op alle aspecten van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een duurzaam fonds houdt rekening met het milieu, de mensenrechten en alle andere elementen op ecologisch, maatschappelijk en ethisch vlak. Je kunt dus wel zeggen dat ethisch beleggen door de jaren heen plaats heeft gemaakt voor duurzaam beleggen

Ethisch beleggen vandaag

Ethisch of duurzaam beleggen blijft aan populariteit winnen. Tegenwoordig is in België ongeveer 7,5% van alle beleggingen in roerende activa duurzaam. Er wordt verwacht dat dit percentage zal  blijven stijgen. Dit is enerzijds het gevolg van efficiëntere, ecologische productiemethoden en anderzijds van vermogensbeheerders die meer en meer bedrijven selecteren die duurzaam produceren.

Ethisch beleggen met Soli-Safe

Alle fondsen die onze experten aanraden houden maximaal rekening met verschillende duurzame aspecten. Als je voor 100% duurzaamheid wilt gaan, kunnen we je trouwens ook helpen. In ons fondsenuniversum hebben we onder meer KBC Eco Water, Quest Cleantech en Robeco SAM Agribusiness - fondsen die uitsluitend duurzaam beleggen. Onze testpersoon Liesbeth koos trouwens voor twee van deze beleggingsfondsen.

Heb je na het lezen van deze blog interesse om te beleggen? Maar kun je nog wat extra informatie gebruiken? Download dan onze handige startersgids. 

Ja, ik wil de startersgids downloaden

Lees ook deze blogs:

Hoe kun je beleggen met meer rendement en minder kosten?
Online beleggen met Soli-Safe
Vertrouwen op je bank voor beursadvies: een goed idee?

Soli-Safe Investment Software (Soli-Safe)® is een handelsmerk van Precisis nv, Ternat Office Center, Assesteenweg 65, 1740 Ternat, België, Ondernemingsnummer BE0889.513.358. De gehele of gedeeltelijke reproductie van de in deze webstek gepresenteerde ideeën en concepten, grafieken en tabellen of gelijk welke andere inhoud, is strikt verboden. ©Alle rechten voorbehouden. Zie de Disclaimer.