Kosten beleggen

Hoe kun je beleggen met meer rendement en minder kosten?

Heb jij de actie van MeDirect gespot? In Antwerpen kon je tram 7 nemen zonder in- of uitstapkosten. Dit is uiteraard een knipoog naar MeDirect als fondsenbank waar je geen of weinig in- of uitstapkosten betaalt als je in of uit een fonds stapt. De actie was een schot in de roos, iets waarvoor we MeDirect met veel plezier feliciteren. Ook Soli-Safe hecht veel belang aan het kopen van beter presterende fondsen met 0% in- en uitstapkosten: deze kosten vermijden of zo laag mogelijk houden, is immers je eerste stap op weg naar een hoger rendement.

De kosten van beleggen

“Beleggen, dat kost toch geld?” Een stelling die niet te ontkennen valt. Zo zijn belastingen en taksen onvermijdelijk. Maar er zijn ook kosten die je wél kunt drukken door een fonds via de meest voordelige financiële tussenpersoon aan te kopen. Op zoek gaan naar die tussenpersoon kost misschien wat moeite maar je beloning is groot. Hoe minder kosten je moet betalen, hoe sneller je belegging rendeert.

Instapkosten

Instapkosten kunnen sterk variëren. In het beste geval betaal je 0% instapkosten, in het slechtste geval 5% of meer. Die voordelige financiële tussenpersoon kan dus echt wel een verschil maken. Bij 0% instapkosten zijn belastingen en taksen de enige belangrijke kosten die je nog moet betalen.  

Als de financiële tussenpersoon de eigen beleggingsfondsen promoot (iets wat bij de grootbanken gebruikelijk is), zal hij hoge instapkosten aanrekenen. Weet wel dat je kunt onderhandelen over de instapkosten omdat deze kosten voor een groot deel als commissie bij de tussenpersoon belanden die je het fonds of fondsen in kwestie verkoopt.

Uitstapkosten

Het gebeurt zelden dat je uitstapkosten moet betalen. Toch zijn er een aantal fondsen die dit eisen. Dit kan onder meer het geval zijn wanneer je snel in- en uitstapt. Uitstapkosten zijn laag, meestal bedragen ze minder dan 1%. 

Andere mogelijke kosten zijn: transactiekosten, prestatievergoedingen en jaarlijkse of lopende kosten. Deze kosten betaal je echter niet afzonderlijk, maar worden verrekend met de netto inventariswaarde (NIW) van het beleggingsfonds; de NIW is de waarde per aandeel voor instapkosten waartegen je het fonds kunt kopen. 

Verminder zelf je beleggingskosten

Je kunt de kosten die beleggen met zich meebrengt zelf drukken door je beleggingen aan te kopen bij de meest voordelige financiële tussenpersoon. MeDirect promoot zich in dit geval als voordelige financiële tussenpersoon op een geniale wijze. Maar misschien kijk je er tegenop om dit allemaal uit te zoeken? Of heb je hiervoor geen tijd? Geen zorg! Als je een premium abonnement neemt bij Soli-Safe krijg je toegang tot onze ‘Tips & Tricks’. Daarin lees je onder meer waar je de consistent beter presterende fondsen met 0% instapkosten kunt aankopen. Behalve deze nuttige informatie krijg je ook nog een heleboel andere, objectieve oplossingen om rendabel te beleggen, zoals de Startersgids voor de beginnende belegger. En die kun je gratis en voor niets downloaden. 

Download de Startersgids

Soli-Safe Investment Software (Soli-Safe)® is een handelsmerk van Precisis nv, Ternat Office Center, Assesteenweg 65, 1740 Ternat, België, Ondernemingsnummer BE0889.513.358. De gehele of gedeeltelijke reproductie van de in deze webstek gepresenteerde ideeën en concepten, grafieken en tabellen of gelijk welke andere inhoud, is strikt verboden. ©Alle rechten voorbehouden. Zie de Disclaimer.