Beleggingsfondsen Liesbeth

Soli-Safe Stories: de beleggingsfondsen van Liesbeth Defrancq

Je bent ondertussen te weten gekomen in welke fondsen onze testpersonen beleggen. Maar in wat beleggen deze fondsen? Wat zijn hun doelstellingen? En in welke regio’s beleggen ze? Liesbeth koos voor het KBC Eco Fund Water Classic, BlackRock GF European Equity Income en Robeco SAM Sustainable Agribusiness.

KBC Eco Fund Water Classic Shares

Wat is het beleggingsdoel?

Het KBC Eco Fund Water belegt wereldwijd in bedrijven actief in alles wat te maken heeft met de behandeling van water: winning, zuivering, distributie… Bovendien belegt het fonds uitsluitend in bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen. Enkel bedrijven die goed scoren op criteria zoals milieu, mensenrechten, wapenhandel- en productie en kernenergie komen in aanmerking.

Wat is het risico van dit fonds?

Het risico van dit fonds is ‘gemiddeld’. Dit wil zeggen dat het fonds kan schommelen, maar binnen de grenzen van de brede schommelingen van de beurzen. 

Wat zijn de rendementen?

3 jaar (geannualiseerd): +13,19%
5 jaar (geannualiseerd): +15,18%
10 jaar (geannualiseerd): +6,62%

Waarin belegt het fonds?

KBC Eco Fund Water Classic belegt enkel in aandelen van bedrijven actief in de sector ‘water’ volgens de hierboven vermelde criteria. 

In welke regio’s belegt het fonds?

Het fonds belegt internationaal: in de Verenigde Staten (47,56%), het Verenigd Koninkrijk (12,23%), Azië (11,36%), West-Europa - eurozone (11,11% en West-Europa - niet eurozone (3,90%). 

Waarom neemt Soli-Safe dit fonds op in zijn fondsenuniversum?

KBC Eco Fund Water combineert niet alleen maatschappelijk verantwoord beleggen met een toekomstgerichte doelstelling (‘water is het nieuwe zwarte goud’), maar doet dit op een bijzonder efficiënte wijze: de rendementen op lange termijn zijn uitstekend.

BlackRock GF European Equity Income

Wat is het beleggingsdoel?

Dit fonds wil beter presteren dan het gemiddelde van zijn sector (Europese aandelen) door op een actieve manier te beleggen in aandelen van Europese bedrijven gevestigd of actief in Europa, inclusief Groot-Brittannië. 

Wat is het risico van dit fonds?

Het risico van dit fonds is wat hoger dan ‘gemiddeld’. Dit betekent dat het de bewegingen van de aandelenmarkten wat meer uitgesproken afspiegelt.

Wat zijn de rendementen?

3 jaar (geannualiseerd)  +6,87%
5 jaar (geannualiseerd)  +11,90%

Waarin belegt het fonds?

BlackRock GF European Equity Income belegt voor bijna 100% in aandelen van Europese bedrijven.

In welke regio’s belegt het fonds?

West-Europa - eurozone (56,04%), Verenigd Koninkrijk (31,09%), West-Europa - niet eurozone (12,87%).

Waarom neemt Soli-Safe dit fonds op in zijn fondsenuniversum?

Weinig fondsen kunnen eenzelfde parcours voorleggen als BlackRock GF European Equity Income. Al sinds zijn start in 2010 overtreft het beduidend zijn referte-index en dit zonder het nemen van extra risico

Robeco SAM Sustainable Agribusiness

Wat is het beleggingsdoel?

Robeco SAM Sustainable Agribusiness belegt in duurzame ondernemingen uit de landbouwsector

Wat is het risico van dit fonds?

Het risico van dit fonds is ‘bovengemiddeld’. Dit betekent dat het fonds heviger reageert dan het marktgemiddelde wanneer de beurzen fors bewegen.

Wat zijn de rendementen?

3 jaar (geannualiseerd)  +8,36%
5 jaar (geannualiseerd)  +8,03%

Waarin belegt het fonds?

Robeco SAM Sustainable Agribusiness belegt bijna al zijn activa in aandelen. Dit gebeurt op een maatschappelijk verantwoorde wijze. Dit wil zeggen dat respect voor de natuur en voor de medemens centraal staan. 

In welke regio’s belegt het fonds?

Het fonds belegt in de Verenigde Staten (42%), in West-Europa - eurozone (21,02%), in West- Europa - niet eurozone (15,03%), in Japan (7,76%) en in Canada (7,38%).

Waarom neemt Soli-Safe dit fonds op in zijn fondsenuniversum?

Beleggen in landbouwbedrijven kan niet altijd rekenen op ieders sympathie: veel mensen zien dit als ‘speculeren’ op de basisbehoeften. Op Robeco SAM Sustainable Agribusiness is deze kritiek niet van toepassing aangezien het uitsluitend op een maatschappelijk verantwoorde manier in de landbouwsector investeert. Bovendien mogen de rendementen van dit fonds best gezien worden.

Heb je zelf ook interesse om te beleggen in deze beleggingsfondsen? Kijk dan hier wat we voor jou kunnen doen. Wil je eerst nog wat meer informatie krijgen over beleggen? Download dan onze startersgids.

Ja, ik wil de startersgids downloaden

Soli-Safe Investment Software (Soli-Safe)® is een handelsmerk van Precisis nv, Ternat Office Center, Assesteenweg 65, 1740 Ternat, België, Ondernemingsnummer BE0889.513.358. De gehele of gedeeltelijke reproductie van de in deze webstek gepresenteerde ideeën en concepten, grafieken en tabellen of gelijk welke andere inhoud, is strikt verboden. ©Alle rechten voorbehouden. Zie de Disclaimer.