Paul Heymans

Soli-Safe Stories: Paul Heymans, een ervaren belegger die graag eens een risico neemt

Om aan te tonen dat Soli-Safe een beleggingsplatform voor iedereen is, gaan vier proefpersonen het uittesten. Een jaar lang volgen we hen in hun Soli-Safe avontuur. Van iemand die nog nooit belegd heeft tot een financiële krak met een aanzienlijke beleggingsportefeuille. We sturen hen op pad met een jaarabonnement, 500 euro en een berg financiële achtergrondinformatie. Vandaag stellen we graag Paul Heymans aan je voor die al een belangrijke beleggingsportefeuille op zak heeft. 

Wie is Paul Heymans?

“Samen met mijn vrouw en twee kinderen woon ik in Kessel-Lo, op een boogscheut van Leuven. In het dagelijkse leven ben ik in de eerste plaats zorgverstrekker van mijn dochter. Zij heeft het syndroom van Rett en is volledig afhankelijk van derden. Verder ben ik ook zelfstandige en heb ik een passie voor binnenhuisarchitectuur en -inrichting. Die passie uit zich in The Trumpet House, een project in Kessel-Lo waar ik op dit moment mee bezig ben. Het is een huis dat ik heb opgekocht, gerenoveerd en ingericht. Nu wil ik het verhuren aan toeristen. Compleet met jacuzzi, wellness en een prachtig uitzicht. Om helemaal tot rust te komen.”

“Ik heb bijna 20 jaar voor VTM gewerkt. Eerst was dat als grafische vormgever, later als art director. Toen er in 2009 een reorganisatie plaatsvond, kreeg ik mijn ontslag. Ze lieten me gaan met een gouden handdruk (lacht), of met andere woorden: een mooie ontslagpremie. Op dat moment heb ik ervoor gekozen om zelfstandige te worden en van thuis uit te werken. Zo kon ik ook zelf voor mijn dochter zorgen.”

Als je geld hebt, moet je er iets mee doen. Laat het niet gewoon op een spaarrekening bij de bank staan want dat brengt toch niets op, integendeel je lijdt verlies door de inflatie.

Hoe zit het met jouw kennis over financieel beleggen?

“Die ontslagpremie van VTM was het begin van mijn beleggingsavontuur. Als ik erover nadenk heb ik bijna mijn hele premie in de beurs gestopt. Ik heb aandelen gekocht via een online broker. Mijn broer is actuaris en in die tijd beheerde hij pensioenfondsen van multinationals als verzekeringswiskundige. Met zijn advies in mijn achterhoofd heb ik dan voor bepaalde aandelen gekozen. Van in het begin heb ik belegd in verschillende sectoren. Daardoor kan ik nu al mijn individuele aandelen bekijken als één groot beleggingsfonds. Ik heb niet alle eieren in één mand gelegd (lacht). Ik heb wel geluk gehad met de timing. Toen ik in 2009 mijn aandelen kocht, net na de bankencrisis… Daar heb ik van kunnen profiteren. Nu, zeven jaar later, heb ik dat geld bijna verdubbeld.”

Samen met mijn broer zit ik in een beursclubje. We hebben al een pot van 45.000 euro uitstaan die we beleggen met nog vier andere personen.

Wat heb je door de jaren heen uit beleggen geleerd?

“Vroeger switchte ik regelmatig. Ondertussen heb ik gemerkt dat wanneer je goede aandelen verkoopt, het kan zijn dat ze daarna nog stijgen. Te vlug winst nemen is ook niet altijd goed. Je kunt je aandelen best voor een langere periode laten staan. Wat ik ook zeker als raad aan de beginnende belegger wil meegeven is om gespreid te investeren. Koop aandelen van verschillende landen, in diverse sectoren,... Dat is toch wel echt belangrijk.”

Als je belegt, heb je zo’n 4 à 5% rendement per jaar. Dat is minstens 4x meer dan wanneer je je geld op een spaarrekening laat staan.

Je hebt vooral kennis over beleggen in aandelen. Hoe sta je tegenover beleggingsfondsen?

“Beleggingsfondsen zijn op dit moment voordeliger omdat je geen speculatietaks moet betalen. Deze speculatietaks is van kracht sinds januari 2016 maar zou alweer worden afgeschaft omdat ze de regering meer kost dan opbrengt. Als je goedkoop kunt instappen in een beleggingsfonds, is het tegenwoordig beter om daarvoor te opteren dan om individuele aandelen te kopen omdat je dan automatisch gespreid investeert.”

Ben je iemand die veel risico neemt?

“Ik heb het risico niet geschuwd in de beleggingswereld. Af en toe koop ik eens een aandeel van een opstartend bedrijf. In mijn beleggingsportefeuille heb ik ook aandelen diep in het rood staan van startende bedrijven die het niet waar hebben gemaakt. Aandelen kiezen is altijd een beetje een loterij. Je kunt nooit alleen maar goede aandelen hebben. Daarom dat het ook zo belangrijk is om te spreiden.”

Wat vind je van Soli-Safe?

“Het lijkt mij een fantastische uitdaging. Ik ben echt benieuwd of de formule die ze aanbieden daadwerkelijk klopt. Soli-Safe laat je ook weten waar je de laagste instapkosten voor een bepaald beleggingsfonds betaalt, dat vind ik echt een goede tip. Ik sta zeker open voor nieuwe ervaringen en krijg graag advies van mensen die gespecialiseerd zijn in het vak. Ik ga ook kiezen voor een hoog risico, denk ik. Misschien niet de allerhoogste risicograad maar toch zeker de tweede hoogste.”

Ik heb vertrouwen in Soli-Safe. Ik ga er zelfs nog 5.000 euro van mezelf in steken.

Wat verwacht je van de test?

“Ik denk wel dat ik winst zal kunnen maken. Er zit nog wel wat rek op de beurs. We hebben de bankencrisis bijna achter de rug en er zijn veel opportuniteiten op ecologisch en economisch gebied. Ik denk dan aan e-commerce en alle andere mogelijkheden van het wereldwijde web. Als ik winst maak, investeer ik meestal opnieuw. Of ik houd een deel opzij voor de kinderen later. Maar ik ben niet geneigd om veel op mijn spaarrekening te laten staan. Mocht ik echt gigantisch veel winst maken, dan zou ik een Porsche kunnen kopen. Maar we moeten realistisch blijven, de sprongen in beleggingsfondsen zijn niet zo spectaculair.”

 

Wil jij net zoals Paul een aanzienlijke beleggingsportefeuille op zak hebben? Maar weet je nog niet goed hoe je hieraan begint? Download dan ons handige ebook over succesvol beleggen boordevol handige tips en tricks!

Ja, ik wil succesvol beleggen

Soli-Safe Investment Software (Soli-Safe)® is een handelsmerk van Precisis nv, Ternat Office Center, Assesteenweg 65, 1740 Ternat, België, Ondernemingsnummer BE0889.513.358. De gehele of gedeeltelijke reproductie van de in deze webstek gepresenteerde ideeën en concepten, grafieken en tabellen of gelijk welke andere inhoud, is strikt verboden. ©Alle rechten voorbehouden. Zie de Disclaimer.