Soli-Safe Stories

Soli-Safe Stories: waar staan de testpersonen in februari?

Een jaar lang volgen we vier verschillende beleggingsprofielen in hun beleggingsavontuur met Soli-Safe. We sturen hen op pad met een premium abonnement, 500 euro en een berg financiële achtergrondinformatie. Je leerde onze testpersonen al een beetje kennen in een interview. Ondertussen hebben ze allemaal een beleggingsportefeuille op ons beleggingsplatform. Wat ze daarvan vinden? Dat lees je in deze blog.

Yannick Huygens 

Wat is je risicograad?

‘Gemiddeld’. Ik wilde graag in grondstoffen investeren dus ik ben eerst naar het aanbod van fondsen in het fondsenuniversum van Soli-Safe gaan kijken die in grondstoffen beleggen.

Welk beleggingsfonds heeft je dat opgeleverd?

Daar zag ik Pictet Timber tussen staan onder de risicograad ‘gemiddeld’. Toen was de keuze snel gemaakt. In deze korte periode is mijn beleggingsfonds 4,48% gestegen. Grondstoffen zijn erg volatiel, het zou dus ook weer snel kunnen zakken. Maar met het Trump-effect verwacht ik toch dat ze nog zullen blijven stijgen, vandaar dat ik erin gestapt ben. 

Waar heb je je fonds aangekocht? 

Bij Keytrade Bank. De commissiekosten om online aan te kopen zijn daar redelijk laag. 

Zal je nog voor een ander beleggingsfonds kiezen? Zo ja, welk?

Ik ben nog aan het wachten op een kleine beurscorrectie. De laatste maanden is alles nogal omhoog aan het gaan. Van zodra er een kleine correctie komt, beleg ik in een ander fonds of investeer ik nog meer in dat wat ik nu heb. Als ik in een ander beleggingsfonds zou investeren, dan denk ik dat ik meer op de Amerikaanse markt ga kijken. 

Wat vind je van het Soli-Safe beleggingsplatform?

Ik heb vertrouwen in Soli-Safe: het is een goed platform én handig. Bovendien worden er geen onwaarheden verteld en is de informatie zeer nuttig. Ik vind persoonlijk dat er iets te weinig fondsen beschikbaar zijn, voor mij zou het iets uitgebreider mogen. Dat er weinig fondsen aangeboden worden, is wel handig voor beginnende beleggers. Zo kunnen zij een keuze maken uit een beperkt aantal degelijke fondsen.

 

Beleggingsfonds

Aankoopdatum

Waarde bij aankoop

Huidige waarde

Rendement

 

Pictet Timber

1/12/2016

132,54

139,25

+5,06%

 

Liesbeth Defrancq

Wat is je risicograad?

‘Dynamisch’. Ik kreeg een vragenlijst van de bank en op basis van de antwoorden die ik daarop gaf, werd vastgesteld dat mijn risicograad ‘dynamisch’ is. Het KBC Ecofund Water Classic Shares is wel een beleggingsfonds dat valt onder ‘zeer dynamisch’ maar ik geloof er sterk in. 

Welke beleggingsfondsen heeft je dat opgeleverd?

KBC Ecofund Water Classic Shares, BlackRock GF European Equity en Robeco SAM Sustainable Agribusiness.  

Het KBC Ecofund Water Classic Shares lijkt me echt een verstandige keuze. Water wordt schaarser en wat schaars wordt, is duur. Het is niet afhankelijk van bijvoorbeeld subsidies zoals zonnepanelen. Als die dan plots wegvallen, kelderen de aandelen. BlackRock GF European Equity belegt hoofdzakelijk in Europese bedrijven, Groot-Brittannië en Rusland. Ik denk dat daar ook groei zal uitkomen maar niet zo veel, misschien zelfs niets dit jaar. Robeco SAM Sustainable Agribusiness belegt wereldwijd in duurzame ondernemingen in de landbouwsector. 

Je hebt nog niet zo veel ervaring in beleggen. Hoe verliep dat proces voor jou?

Ik moet toegeven dat het heel wat voeten in de aarde heeft gehad om te 'mogen' beleggen. Dat klinkt vreemd maar mijn idee dat je op één dag een zichtrekening kunt openen, je risicoprofiel invullen en beginnen beleggen heeft een flinke deuk gekregen. Ligt het aan de bank, de persoon bij wie ik terecht kwam of de bank die aanvoelde dat ik er niet veel van afwist zodat ze me voorzichtig wilden inwijden? Ik weet het niet. Ze hebben wel een uur voor mij vrijgemaakt om alles goed uit te leggen op kantoor. Daar ben ik heel tevreden over. Ingewijd worden in beleggen via een telefoongesprek is toch niet zo handig. Aan de telefoon hebben ze ook mijn kennis getest over financiële producten. Omdat ik wilde vermijden dat ik bepaalde beleggingsfonden zou mislopen, typte ik bepaalde begrippen à la minute in op Google. Resultaat: geslaagd!

Wat vind je van het Soli-Safe beleggingsplatform?

Dat het een onafhankelijk platform is, geeft veel vertrouwen. Ik voelde wel dat banken mij, al dan niet goedbedoeld, in een bepaalde richting wilden duwen. Verder ziet het platform er goed uit, het is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Ook de ondersteuning van de experten is heel handig. Als ik daarop een beroep doe, krijg ik snel een behulpzaam antwoord. 

 

Beleggingsfonds

Aankoopdatum

Waarde bij aankoop

Huidige waarde

Rendement

 

KBC Ecofund Water Classic Shares

09/01/2017

150,70

141,97

-5,79%

 

BlackRock GF European Equity

20/01/2017

211,44

211,68

+0,11%

 

Robeco SAM Sustainable Agribusiness

20/01/2017

150,77

151,66

+0,56%

 

Kim Pintens

Wat is je risicograad?

‘Gemiddeld’ - de gulden middenweg. 

Hoe heb je gekozen voor het Allianz GIF Europe Growth-fonds?

Soli-Safe biedt online tips & tricks aan. Daar las ik dat je het goedkoopst fondsen kunt kopen bij Binckbank en Keytrade Bank. Toen ben ik in het fondsenuniversum van Soli-Safe gaan kijken welke fondsen ik bij deze banken zou kunnen kopen en dit was er één van. Die tips & tricks zijn erg handig voor een leek zoals ik - ik weet nog niet zoveel over beleggen. Daarom vond ik dat echt wel een meerwaarde. Ik heb bewust gekozen voor de fondsen met de laagste instapkosten. Voor dit fonds was dat 1.86% terwijl mijn huidige bank voor hetzelfde fonds 5% instapkosten aanrekende.

Je hebt nog niet zo veel ervaring in beleggen. Hoe verliep dat proces voor jou?

Ik had wel gedacht dat het gemakkelijker ging gaan om je aan te sluiten bij een nieuwe bank om te beginnen beleggen. 

 

Beleggingsfonds

Aankoopdatum

Waarde bij aankoop

Huidige waarde

Rendement

 

Allianz GIF Europe Growth

18/01/2017

223,58

223,99

+0,18%

 

Paul Heymans

Wat is je risicograad?

Ik heb gekozen voor de dynamische risicograad. Het zou handig kunnen zijn als er op het platform een extra woordje uitleg zou staan per risicograad. Dat je bijvoorbeeld aan de hand van een paar vragen een berekening krijgt van de risicograad die bij je past. 

En welk beleggingsfonds heeft dat je opgeleverd?

De Vector Fund Navigator. Ik was eigenlijk aan het wachten op een dip in de beurs. Ik dacht dat de markt verlies zou maken door de verkiezing van Trump maar het tegendeel is gebeurd. Zo zie je maar dat je nooit aan markttiming mag doen maar dat je beter gespreid in tijd en gespreid in aandelen aankoopt in verschillende sectoren en landen. 

Waarom heb je voor dit fonds gekozen?

Als je in België aandelen koopt, kun je aandelen kopen op de Europese of Amerikaanse beurs maar niet in Indische, Braziliaanse of Japanse beurs. Dit beleggingsfonds belegt  in fondsen van over de hele wereld bij de beter presterende bedrijven. 

Wat vond je van het beleggingsplatform Soli-Safe?

Ik vind het een groot voordeel dat Soli-Safe onafhankelijk is. Ze krijgen geen commissie op de beleggingsfondsen die ze aanraden. De bank zal je sneller fondsen aanbieden uit eigen belang. De tips & tricks die Soli-Safe meegeeft heb ik gebruikt om te weten te komen waar ik dit fonds het goedkoopste kon aankopen. De gids is handig en het platform zit goed in elkaar.

 

Beleggingsfonds

Aankoopdatum

Waarde bij aankoop

Huidige waarde

Rendement

 

Vector Fund Navigator

13/01/2017

1870,11

1881,94

+0,63%

 

Wil jij net zoals Yannick, Liesbeth, Kim en Paul beginnen met beleggen maar kun je nog wat extra informatie gebruiken? Download dan ons eBook boordevol nuttige informatie van de Soli-Safe experten. 

Ja, ik wil succesvol beleggen

Soli-Safe Investment Software (Soli-Safe)® is een handelsmerk van Precisis nv, Ternat Office Center, Assesteenweg 65, 1740 Ternat, België, Ondernemingsnummer BE0889.513.358. De gehele of gedeeltelijke reproductie van de in deze webstek gepresenteerde ideeën en concepten, grafieken en tabellen of gelijk welke andere inhoud, is strikt verboden. ©Alle rechten voorbehouden. Zie de Disclaimer.