Sparen en beleggen

Sparen en beleggen: wat brengt het op?

Sparen of beleggen, wat doe jij? Het is algemeen bekend dat de Belg een echte spaarder is. Belgen hebben meer geld op spaar- en termijnrekeningen staan dan de economie in een heel jaar produceert. Maar hoeveel brengt al dat sparen op? Vrijwel niets. Je geld op een spaarrekening verliest almaar meer van zijn koopkracht omdat de inflatie hoger is dan de rente die je krijgt. Met beleggen daarentegen kun je reëel rendement behalen, d.w.z. een rendement bovenop het inflatiepercentage. In deze blog vergelijken we sparen en beleggen.

Sparen en beleggen: wat brengt jouw spaargeld op?

De tijd dat je spaarboekje geld opbracht is al lang voorbij. Tegenwoordig staat de spaarrente bij de grootbanken op 0,11% per jaar. Dat is dan de ‘beloning’ die je krijgt van de bank omdat je je geld aan hen toevertrouwt. Begrijp ons niet verkeerd. Je geld op een spaarboekje zetten is een veilige keuze. En het is ook een goede keuze als je op korte termijn spaart voor een vakantie of een nieuwe smartphone. Maar het moet gezegd worden dat de doorsnee Belg veel te veel geld onaangeroerd op zijn spaarrekening laat staan. De rente op dat spaargeld ligt vandaag lager dan de inflatie van ongeveer 2%. Als je die lage rente in acht neemt terwijl alles duurder wordt, kom je al snel tot de conclusie dat een spaarboekje een negatief reëel rendement heeft. Je lijdt koopkrachtverlies.

Maar wat moet je dan doen met je spaargeld? Kun je tegenwoordig nog een reëel rendement behalen? Ja, maar voor wat hoort wat. Als je bereid bent om wat risico te nemen, kan dat leiden tot beduidend hogere rendementen. Kijk maar eens naar onderstaande video van KBC.

Sparen of beleggen? Behaal een hoger rendement door je spaargeld te beleggen

Op de heel lange termijn (1926-2016) leveren aandelen een gemiddeld jaarlijks rendement op van 9,5%. Trek daar de inflatie vanaf en je houdt zo’n 6,5% over. Over dezelfde periode is dat bijna dubbel zoveel als obligaties en meer dan drie keer zoveel als een spaarboekje. Op kortere termijn, vanaf 2010, zijn de verschillen in het voordeel van aandelen nog groter. Beleggen loont dus zeker de moeite. Maar vergeet nooit dat een hoger rendement niet zomaar in je schoot valt. Een hoger rendement realiseren, betekent dat je meer risico moet nemen. Hoeveel risico je uiteindelijk neemt, beslis je zelf aan de hand van je risicoprofiel. 

Beleggen kun je in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, etc. Als je belegt, leg je je geld vast voor een lange of korte termijn. Na deze termijn hoop je meer geld te hebben dan je hebt geïnvesteerd. Je investering wordt meer waard als de koers van bijvoorbeeld een aandeel stijgt. Dat je na verloop van tijd effectief meer geld hebt, is echter niet zeker: hoe langer je beleggingshorizon, hoe waarschijnlijker dit wordt, maar garanties in deze bestaan spijtig genoeg niet. 

Sparen, beleggen of beide?

Sparen en beleggen is een ideale combinatie. Als je maandelijks een stuk aan de kant kunt zetten als reserve voor kleine aankopen en tegelijkertijd een stuk voor beleggingen, is dat een verstandige keuze, zelfs indien de bedragen niet groot zijn. Maar waarin kun je het best je spaargeld beleggen? Heb jij een portefeuille met huisfondsen van de bank of ga je voor open architectuur, d.w.z. beleggen in fondsen van verschillende aanbieders? Informeer je goed voordat je begint met beleggen en kies voor een expert die je kan voorzien van alle objectieve informatie die je nodig hebt.

Soli-Safe is jouw partner om je spaargeld veilig te beleggen

Bij Soli-Safe kunnen we jou helpen om veilig te beleggen. Wij staan je bij omeen beter rendement te behalen door slimmere keuzes te maken. Ons team van experten heeft voor jou de nodige objectieve informatie om goed voorbereid naar je financiële instelling te stappen. Op die manier weet je wat er met je geld gebeurt. 

Indien je een abonnement neemt bij Soli-Safe krijg je van ons een overzicht van consistent beter presterende beleggingsfondsen. Verder informeren we je waar je deze fondsen aan zo laag mogelijke kosten kunt aankopen, want niet elke financiële instelling denkt in de eerste plaats aan jouw belangen. Een abonnement bij Soli-Safe betekent ook dat je koerssignalen ontvangt voor jouw beleggingsfonds. Wanneer moet je tot verkoop overgaan? Maar ook:wanneer moet je het terug aankopen? Wie deze koerssignalen nauwgezet volgt, maakt meer kans om superieure rendementen te behalen. 

 

Wil jij aan de slag gaan met beleggen maar kun je nog wat meer informatie gebruiken? Download dan onze startersgids en lees onze blog over beleggen voor beginners.

Ja, ik wil succesvol beleggen

Soli-Safe Investment Software (Soli-Safe)® is een handelsmerk van Precisis nv, Ternat Office Center, Assesteenweg 65, 1740 Ternat, België, Ondernemingsnummer BE0889.513.358. De gehele of gedeeltelijke reproductie van de in deze webstek gepresenteerde ideeën en concepten, grafieken en tabellen of gelijk welke andere inhoud, is strikt verboden. ©Alle rechten voorbehouden. Zie de Disclaimer.