Veilig beleggen

Veilig beleggen, bestaat dat?

“Veilig beleggen? Dat is geen geld verliezen.” Dat is het antwoord dat je van de meeste mensen zult horen als je hen vraagt of veilig beleggen bestaat. Of met andere woorden: nadat je interesten op een belegging geïnd hebt, krijg je ook het geïnvesteerde kapitaal voor 100% terug. Spaarboekjes, kasbons en termijnrekeningen zijn voorbeelden van veilig beleggen. Maar zijn deze ‘veilige beleggingen’ wel zo betrouwbaar als ze doen uitschijnen?

Als je je geld investeert in kasbons of als je het op een spaarboekje zet dan leen je geld uit aan je bank. De beloning die je hiervoor krijgt noemen we rente - ook al stelt de rente op je spaarboekje tegenwoordig niet veel meer voor. In normale omstandigheden krijg je het ‘geleende’ bedrag altijd terug. Bij een kasbon bijvoorbeeld, krijg je op de vervaldag netjes je kapitaal terug vermeerderd met de laatste rentebetaling.  

Is veilig beleggen wel veilig?

Maar we zijn die beurscrash van 2008-2009 nog niet vergeten. Verschillende banken wereldwijd kwamen in financieel stormweer waardoor ze hun beloftes niet meer konden nakomen. Kun je nog spreken over veilig, risicoloos beleggen als de bank waar je je spaargeld aan hebt toevertrouwd haar beloftes niet meer nakomt?

Maar er is meer...

Stel: je koopt een kasbon op vijf jaar. Na vijf jaar krijg je keurig de ingelegde som terug, maar je moet vaststellen dat je met dat geld - nochtans exact dezelfde som als vijf jaar tevoren - veel minder kunt kopen. Heb je dan aan veilig beleggen gedaan? Neen, je hebt zonder het te beseffen risico genomen: het risico dat de koopkracht van je geld wegsmelt.


En zo komen we bij het volgende risico van dat zogenaamd ‘veilig beleggen’: koopkrachtverlies. Ook al merk je het niet altijd, in vijf jaar tijd loopt het algemene prijspeil toch aardig op. Als de inflatie 3% bedraagt, is je koopkracht na vijf jaar niet de oorspronkelijke 100 meer, maar slechts 86… Om dus na vijf jaar in koopkracht niet achteruit te gaan, moet je dus jaarlijks minstens 3% netto interest optrekken. Iets wat vandaag helemaal uitgesloten is. 

Een beetje risico nemen loont

Hoewel een spaarboekje, kasbons of een termijnrekening op het eerste gezicht een vorm van veilig beleggen lijkt, mag je hier toch niet op vertrouwen. Het is beter een beetje risico te nemen en te kiezen voor aandelenbeleggingen via fondsen. Dankzij de Soli-Safe koerssignalen heb je je risico stevig onder controle. Vanuit die invalshoek is beleggen bij Soli-Safe een manier om veilig te beleggen. Bovendien haal je zo op lange termijn ook meer rendement binnen.

Als je kiest voor online beleggen met Soli-Safe dan maak je gebruik van onze onafhankelijke expertise. Enerzijds selecteren we voor jou de consistent beter presterende fondsen en anderzijds sturen we je koerssignalen die aangeven wanneer je moet kopen, resp. verkopen. Deze signalen geven dus aan wanneer het veilig is om in fondsen te beleggen of wanneer je juist wat risico kunt nemen. Bovendien zeggen we je waar je de door ons geselecteerde fondsen het voordeligst kunt aankopen. Met Soli-Safe bescherm je je koopkracht en realiseer je extra rendement. 

Wil je graag meer informatie over beleggen? Download dan onze startersgids boordevol nuttige informatie voor de beginnende belegger.

Download de startersgids

Lees ook deze blogs:

 

Waarom de rente op je spaarboekje zo schandalig laag is
Hoe kun je beleggen met meer rendement en minder kosten?
Een beleggersprofiel: risico op maat

Soli-Safe Investment Software (Soli-Safe)® is een handelsmerk van Precisis nv, Ternat Office Center, Assesteenweg 65, 1740 Ternat, België, Ondernemingsnummer BE0889.513.358. De gehele of gedeeltelijke reproductie van de in deze webstek gepresenteerde ideeën en concepten, grafieken en tabellen of gelijk welke andere inhoud, is strikt verboden. ©Alle rechten voorbehouden. Zie de Disclaimer.