Beursadvies

Vertrouwen op je bank voor beursadvies: een goed idee?

Dat je een bank nodig hebt om je financiële zaken goed te regelen, daarover bestaat geen twijfel. Een bank draagt echter verschillende petten. Is het bijgevolg aangewezen om voor beursadvies te vertrouwen op jouw bankinstelling? Of laat je je beter leiden door andere adviseurs? Deze blog brengt ongetwijfeld raad. 

Een bankinstelling zorgt er niet alleen voor dat het betaalverkeer vlot verloopt en dat je een keurig overzicht krijgt van de bewegingen op je zichtrekening, maar zij verleent ook kredieten, bemiddelt bij de verkoop van bedrijven en adviseert bij het beheer van vermogens. Ook banken zijn commerciële ondernemingen die net als autoproducenten of grootwarenhuizen streven naar zoveel mogelijk winst. 

Beursadvies: bekijk het bredere plaatje

Er is op zich helemaal niets mis met het streven naar winst, maar als klant van een financiële instelling moet je je ervan bewust zijn dat bancaire producten je niet worden aangeboden om je te plezieren. Ieder financieel product dat een bank te koop heeft, omvat een winstmarge die soms belangrijk kan zijn en die niet altijd gekend is door het brede publiek.

Een voorbeeld

Je wil investeren in een beleggingsfonds. De bank zal jou hiervoor meestal een instapkost aanrekenen. Een bankinstelling ontvangt bovendien een vergoeding voor het beheer van het fonds en zal eventueel een marge nemen op de wisselverrichtingen als het fonds niet enkel in euro’s belegt. Daarnaast boekt de bank ook een inkomen wanneer de onderliggende effecten (zoals aandelen en obligaties) worden aangekocht.  

→ Wanneer een bank jou een interessant beleggingsfonds aanbiedt, dan sta je best even stil bij het volledige plaatje.

Voor een financiële instelling is het bijgevolg door de bank genomen veel voordeliger om eigen producten aan het cliënteel voor te stellen. Zij verkiezen de eigen producten waarop ze een hogere winstmarge kunnen nemen boven gelijkaardige - maar vaak beter presterende - producten van andere instellingen.  

Een bank is niet altijd de beste partner voor beurstips

Als je wat geld hebt gespaard en je wil dit graag beleggen in bijvoorbeeld een pakket Europese aandelen, dan zal je bank meteen een fonds uit de eigen stal voorstellen. Het geluk kan aan je kant staan en dit voorgestelde fonds kan een toppertje blijken te zijn. Maar spijtig genoeg is de kans veel groter dat je een beleggingsfonds in de maag krijgt gesplitst dat beneden gemiddeld presteert.

De rendementsverschillen kunnen enorm oplopen. Eind januari 2017, op nauwelijks drie jaar tijd en voor fondsen die beleggen in Europese aandelen met een grote kapitalisatie (zoals Nestlé, Royal Dutch of Unilever), scoort het best presterende fonds maar liefst meer dan tien keer beter dan het slechtst presterende. Ga dus niet over één nacht ijs als je op zoek bent naar beursadvies. 

Het onafhankelijke beursadvies van Soli-Safe

Soli-Safe helpt je op verschillende manieren om die gevaarlijke klippen te omzeilen. Eerst en vooral selecteren we de consistent beter presterende fondsen. Dit zijn fondsen die op lange termijn hebben bewezen het beter te doen dan hun referte-index. Natuurlijk is het mogelijk dat deze superieure prestatie in de toekomst minder wordt, maar daarvoor waarschuwen we je tijdig per e-mail en stellen we je een alternatief voor.

Daarnaast bieden we onze Premium klanten een handige gids aan met tips en tricks over waar je de consistent beter presterende fondsen tegen de beste condities kunt kopen. Op die manier vermijd je soms alle instapkosten, waardoor je rendement bijgevolg hoger uitkomt. Dankzij het onafhankelijke advies van Soli-Safe hoef je niet te vertrouwen op wat je bank je voorstelt. Je staat sterk in je schoenen om zelf de juiste beslissingen te nemen. Wil je graag meer informatie over beleggen? Download dan onze startersgids.

Ja, ik wil de startersgids downloaden

Soli-Safe Investment Software (Soli-Safe)® is een handelsmerk van Precisis nv, Ternat Office Center, Assesteenweg 65, 1740 Ternat, België, Ondernemingsnummer BE0889.513.358. De gehele of gedeeltelijke reproductie van de in deze webstek gepresenteerde ideeën en concepten, grafieken en tabellen of gelijk welke andere inhoud, is strikt verboden. ©Alle rechten voorbehouden. Zie de Disclaimer.