Geld investeren

Waarin kun je het beste je geld investeren?

Veel sparen zit in ons bloed. Jammer genoeg brengt al dat sparen nauwelijks nog iets op. Op termijn lijd je zelfs koopkrachtverlies aangezien de inflatie meer dan 10 keer hoger is dan de rente die je krijgt. Hoe kun je dat vermijden? Wel, door je geld te investeren. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, we lichten er enkele voor je uit.

Tegenwoordig kun je beter je geld investeren dan je geld op een spaarrekening te laten staan. Dit is het gevolg van de lage rente die je de dag van vandaag krijgt én van de stijgende inflatie. Gelukkig bestaan er alternatieven waardoor je wél een hoger rendement kunt behalen en je centen dus wél iets opbrengen. 

1. Obligaties
Een eerste alternatief is om je geld te investeren in obligaties. De overheid of bedrijven zijn soms op zoek naar extra kapitaal. Door middel van een obligatielening kunnen ze, voor een vooraf bepaalde tijd, geld lenen. Als je geld investeert in een obligatie, krijg je in ruil een interestvergoeding of -coupon maar je wordt geen mede-eigenaar - dit is wel het geval wanneer je in aandelen investeert. De dag dat de lening afloopt, krijg je het door jou geleende bedrag in principe terugbetaald.

2. Aandelen
Aandelen zijn een ander alternatief om je geld te investeren. Om een bedrijf op te starten en te laten groeien zijn ondernemers steeds op zoek naar investeerders. Jij kunt die investeerder zijn. Indien je een aandeel koopt van een bedrijf, word je aandeelhouder. Dit maakt van jou een stukje mede-eigenaar van de onderneming. 

3. Goud 
Als je mikt op absolute zekerheid, omdat je bijvoorbeeld geen vertrouwen hebt in de toekomstige waarde van de euro, kun je een beperkt percentage van je geld investeren in goud. Het handigst zijn gouden munten zoals de Krugerrand die je bij iedere financiële instelling kunt kopen. De aankoop van een Krugerrand van 1/10de ons fijn goud ligt in ieders financiëel bereik. 

4. Vastgoed
Een derde alternatief is vastgoed. Je kunt direct investeren in vastgoed door een huis, een appartement of een studio te kopen. Het is ook mogelijk om je geld te investeren in vastgoed via beursgenoteerde vastgoedaandelen. In dat geval krijg je een dividend in plaats van huur, terwijl je toch ook kunt profiteren van de stijging op lange termijn van de vastgoedprijzen. Bovendien blijven zorgen met huurders je bespaard. 

5. Beleggingsfondsen
Je kunt je geld ook investeren in beleggingsfondsen. Als je investeert in een beleggingsfonds, zorg je voor een mooie spreiding in je portefeuille. Fondsen zijn minder onderhevig aan koersschommelingen omdat één fonds een groot aantal individuele effecten omvat (bijvoorbeeld meer dan honderd aandelen). Als één effect slecht presteert, dan is de impact op het beleggingsfonds klein. Als je je geld investeert in beleggingsfondsen, krijg je toegang tot verschillende markten. Via beleggingsfondsen kun je zowel investeren in aandelen van bedrijven actief over de hele wereld als in aandelen van bedrijven die hun activiteiten beperken tot specifieke sectoren, zoals technologie, of specifieke regio’s zoals de opkomende landen van Zuidoost Azië .

Je geld slim investeren? In beleggingsfondsen natuurlijk!

Als je mikt op een hoger rendement dan dat van een spaarboekje en je de risico’s wilt spreiden, kom je automatisch terecht bij beleggingsfondsen. In dit verband voorziet Soli-Safe je van de nodige, objectieve informatie om je geld slim te investeren. Wij hebben een selectie van beter presterende fondsen samengesteld zonder enige invloed van o.a. fondsenpromotoren of financiële instellingen. Enkel een objectieve analyse wat betreft meerjarig risico en rendement stuurt onze selectie. Dankzij onze expertise en objectieve hulp wordt geld beleggen ook mogelijk voor beginners

Ben jij klaar om je geld te investeren in beleggingsfondsen? Bekijk dan hier onze oplossingen. Kun je nog wat meer informatie gebruiken? Download dan onze Startersgids boordevol informatie over beleggen.

Ja, ik wil de startersgids downloaden

Soli-Safe Investment Software (Soli-Safe)® is een handelsmerk van Precisis nv, Ternat Office Center, Assesteenweg 65, 1740 Ternat, België, Ondernemingsnummer BE0889.513.358. De gehele of gedeeltelijke reproductie van de in deze webstek gepresenteerde ideeën en concepten, grafieken en tabellen of gelijk welke andere inhoud, is strikt verboden. ©Alle rechten voorbehouden. Zie de Disclaimer.