Rente spaarboekje

Waarom de rente op je spaarboekje zo schandalig laag is

Ben jij rijker geworden door je geld op een spaarboekje te zetten? Misschien dacht je van wel. Maar als je de actuele inflatie van 3% in acht neemt, is dit niet het geval. Het is zelfs schrijnend gesteld met de huidige rente van je spaarboekje. Belgen zijn rotsvaste spaarders, maar zal dit wel zo blijven? De spaarrente bereikt een dieptepunt en zakt langzaam maar zeker naar het minimum van 0,11%. Wat moet je dan doen met je geld? Wat betekent dit voor jouw spaargeld? En mag je nog wel rekenen op de rente van je spaarboekje? 

De rente op je spaarboekje bereikt een dieptepunt

Eerder haalden we al aan wat de verschillen zijn tussen sparen en beleggen. Je geld op een spaarboekje zetten is schijnbaar een veilige keuze maar als je wilt dat je geld rendeert, is het geen goede keuze. Je geld op een spaarboekje lijdt namelijk koopkrachtverlies. Dit komt doordat de rente van je spaarboekje veel lager ligt dan de huidige inflatie van bijna 3%. Verreken je de inflatie met je ontvangen spaarrente, dan is het duidelijk dat sparen geld kost onder de vorm van een verlies aan koopkracht. Want vergeet niet: ook je spaarkapitaal is als gevolg van inflatie 3% minder waard geworden.

De laatste jaren is de spaarrente maar blijven dalen. De 2,5% rente die je in 2008 nog op een spaarboekje kreeg, is de dag van vandaag uitgesloten. Jammer, maar realistisch, is de vaststelling dat de banken veelal niet meer dan 0,11% rente - het wettelijke minimum - op je spaarboekje betalen. Om het cru te stellen: je moet bijna gaan betalen om je geld op een spaarboekje te mogen plaatsen. Iets wat in Duitsland onder bepaalde omstandigheden overigens al het geval is.

De ECB is de schuldige van de lage rente op je spaarboekje

De Europese Centrale Bank (ECB) bepaalt de korte rente. Enerzijds leent ze geld uit aan commerciële banken tegen 0%, maar aan de andere kant eist ze een negatieve rente van 0,4% wanneer een commerciële bank bij haar geld deponeert. Banken kunnen dus gratis lenen bij de ECB, maar als ze geld op overschot hebben en dit bij de ECB plaatsen, kost hen dat geld. Eigenlijk te gek voor woorden, maar de realiteit van vandaag. Maar hoe verhoudt zich dat tot de rente op je spaarboekje?

De politiek van de ECB is erop gericht goedkoper en gemakkelijker krediet toe te staan. Woningleningen of autokredieten waren dan ook nooit goedkoper dan vandaag. Maar de keerzijde hiervan is dat jouw spaargeld voor je bank niet erg interessant meer is. Want aan jou moeten ze de wettelijke minimumrente van 0,11% betalen, terwijl ze zelf geld van de ECB tegen 0,00% lenen.  

Bij herhaling heeft de ECB gezegd dat ze deze ultralage rentepolitiek niet snel zal verlaten. Met andere woorden, de rente van 0,11% staat nog jaren op het programma, terwijl de inflatie bijna 30 keer (!) hoger is. Dus, hoe langer je geld op een spaarboekje staat, hoe meer het aan koopkracht verliest...

Behaal een hoger rendement door te beleggen

Hoewel een spaarboekje op het eerste zicht een veilige keuze is, is het niet de juiste keuze als het je bedoeling is de koopkracht van je zuurverdiende spaarcenten te beschermen, laat staan een reëel rendement te realiseren. Beter is het om je geld te investeren in fondsen die in aandelen van bedrijven beleggen. Dit is weliswaar niet zonder risico (de koersen van beleggingsfondsen schommelen en kunnen dus ook dalen), maar het is wel een manier om op lange termijn meer rendement binnen te halen. Soli-Safe helpt je daarbij op een dubbele wijze: enerzijds selecteren we voor jou de consistent beter presterende fondsen en daarnaast sturen we je koerssignalen die aangeven wanneer het veilig is om in fondsen te beleggen, of juist niet.

“Welke beleggingsfondsen zijn de consistent beter presterende?”
“Wanneer is het juiste moment om in of uit een beleggingsfonds te stappen?”
“Bij welke financiële instelling betaal ik zo weinig mogelijk in- of uitstapkosten?”

Bij Soli-Safe krijg je een antwoord op al die vragen. Wij geven je de nodige objectieve informatie om aan de slag te gaan met online beleggen. Een gids die je de nodige kennis aanreikt om goed met beleggen te starten, doen we je graag cadeau.

Download de Startersgids

Soli-Safe Investment Software (Soli-Safe)® is een handelsmerk van Precisis nv, Ternat Office Center, Assesteenweg 65, 1740 Ternat, België, Ondernemingsnummer BE0889.513.358. De gehele of gedeeltelijke reproductie van de in deze webstek gepresenteerde ideeën en concepten, grafieken en tabellen of gelijk welke andere inhoud, is strikt verboden. ©Alle rechten voorbehouden. Zie de Disclaimer.