Beursadvies

Waarom je de adviezen van beursanalisten niet blindelings mag volgen

Elke dag verschijnen er in de media analyses over beleggingsstrategieën. De adviezen van beursanalisten staan echter niet altijd garant voor een goed rendement omdat ze soms niet onpartijdig zijn. 

Financiële instellingen betalen analisten om beleggers aan te sporen te investeren in bepaalde aandelen. De transacties die ze aanbevelen, leveren de financiële instellingen commissies op, maar zijn niet altijd in het belang van de belegger. Toch mogen we niet veralgemenen: soms zijn adviezen best nuttig en interessant voor de belegger. Het is vooral de geloofwaardigheid van de beursadviseur die telt: heeft hij de reputatie onpartijdig te werk te gaan? Of laat hij zich misschien te veel leiden door de belangen van de financiële instelling die hem betaalt?  

Soorten beursadvies

Als beginnend belegger is het soms verwarrend om te lezen dat er naast ‘buy’, ‘hold’ en ‘sell’ nog tal van andere signalen zijn die door beursanalisten gebruikt worden:

  • ‘Buy’ is een algemeen koopadvies, terwijl ‘Strong Buy’ het sterkste koopadvies is dat een beursanalist kan geven. 
  • ‘Outperform’ is beter dan ‘Buy’ maar minder uitgesproken dan ‘Strong Buy’ en wordt gegeven aan aandelen waarvan men verwacht dat ze beter zullen presteren dan die van andere bedrijven uit dezelfde sector.
  • ‘Underweight’ is negatief. Dit advies wordt gegeven over aandelen waarvan men verwacht dat de prestatie zwakker zal zijn dan het gemiddelde van hun sector.
  • Bij ‘Neutral’, ‘Hold’ en ‘Market Perform’ presteren de aandelen in lijn met de markt. Met andere woorden, het aandeel in kwestie zal het niet beter of slechter doen dan andere aandelen uit dezelfde sector of regio. Een ‘Hold’ advies betekent dat iemand die het aandeel bezit, het niet moet verkopen, maar dat iemand die er nog geen positie in heeft het evenmin moet aankopen.
  • ‘Overweight’ is een positief signaal, maar minder sterk dan ‘Outperform’. Het wil zeggen dat de analist verwacht dat het aandeel in kwestie het beter zal doen dan de markt. 
  • ‘Underperform’ ligt tussen ‘Hold’ en ‘Sell’ en geeft aan dat naar verwachting van de analist de aandelen slechter zullen presteren dan andere bedrijven uit dezelfde sector. 
  • ‘Sell’ is een algemeen verkoopadvies, terwijl ‘Strong Sell’ het sterkste verkoopadvies is. ‘Strong Sell’ wordt enkel gegeven als de beursanalist op korte termijn negatief nieuws verwacht of wanneer het bedrijf in kwestie met onverwachte negatieve ontwikkelingen heeft te maken.

Wanneer luister je beter niet naar analisten?

Hoewel je er goed aan doet het advies van beursanalisten altijd met een korrel zout te nemen, moet je in turbulente financiële tijden extra kritisch zijn. Het advies van een beursanalist heeft op de eerste plaats betrekking op de evaluatie van een specifiek aandeel. Hij evalueert dit aandeel op basis van zijn inschatting van de toekomstige winstevolutie, de markt waarop het bedrijf actief is, de schuldgraad… Maar waar een analist geen rekening mee houdt, is het algemene beursklimaat. Zo kregen heel wat aandelen in 2007 en 2008 nog sterke koopadviezen mee, terwijl het beursklimaat stelselmatig verslechterde en tenslotte uitmondde in een echte crash.

In tijden van crisis is onafhankelijk beursadvies dat niet alleen rekening houdt met de individuele aandelenwaardering maar ook met de algemene economische vooruitzichten, cruciaal voor beleggers. Door belangrijke verliezen te vermijden - die gelukkig slechts sporadisch optreden - creëer je op lange termijn aanzienlijke meerwaarden. 

Onafhankelijke beursinformatie van Soli-Safe

Soli-Safe is geen financiële instelling; je kunt bij of via ons dan ook geen aandelen of fondsen kopen of verkopen. Daarom kunnen we je garanderen dat je bij ons uitsluitend objectieve informatie over beleggen vindt. We hebben geen enkel financieel of enig ander belang bij het noemen van de namen van de door ons geselecteerde fondsen.

Dankzij onze onafhankelijke analyses, kun je erop rekenen dat je enkel de best presterende fondsen krijgt voorgesteld. Bovendien vertellen we je bij welke financiële instellingen je die fondsen het voordeligst kunt aankopen. Beleggen gaat immers spijtig genoeg altijd gepaard met kosten en die wil je natuurlijk zo laag mogelijk houden. 

Weet je niet goed wanneer je in een fonds moet stappen of wanneer je je beleggingen van de hand moet doen? Vertrouw op onze objectieve koerssignalen. Soli-Safe ontwikkelde een algoritme dat dalende of stijgende trends herkent en je - als startende belegger - aangeeft wanneer je moet kopen of verkopen. Meer weten over onze abonnementsformules, vind je hier.

Wil je graag starten met beleggen, maar brengen de beursadviezen van analisten je in de war? Ben je op zoek naar een alternatief voor je spaarboekje, of wil je graag een extra inkomen? Download dan onze Startersgids: jouw eerste stap naar financiële onafhankelijkheid.

Download de startersgids

Soli-Safe Investment Software (Soli-Safe)® is een handelsmerk van Precisis nv, Ternat Office Center, Assesteenweg 65, 1740 Ternat, België, Ondernemingsnummer BE0889.513.358. De gehele of gedeeltelijke reproductie van de in deze webstek gepresenteerde ideeën en concepten, grafieken en tabellen of gelijk welke andere inhoud, is strikt verboden. ©Alle rechten voorbehouden. Zie de Disclaimer.