Pensioenopbouw

Waarom je nu al moet denken aan je pensioenopbouw

Ben jij zeker van je pensioen? Dat zou niet mogen. Het zijn harde woorden, maar het is jammer genoeg realiteit. Hoewel de overheid allerlei beloftes maakt, blijft een echte hervorming die de financiering van het wettelijke pensioen veilig stelt, uit. Daarom is het belangrijk om vandaag al te starten met je eigen pensioenopbouw zodat je later niet afhankelijk bent van de goodwill van een armlastige overheid. 

Pensioenopbouw in België

De financiering van het Belgische pensioenstelsel is op zand gebouwd: gemiddeld leven we langer, zodat de verhouding tussen actieven en gepensioneerden overhelt in het voordeel van deze laatsten. Maar het zijn nu net de maandelijkse RSZ-bijdragen van de actieven die de pensioenen betalen: een of andere ‘spaarpot’ waaruit kan geput worden, is vreemd aan het wettelijke pensioenstelsel. Gevolg: met ieder jaar dat voorbij gaat, staat de financiering van de wettelijke pensioenen meer onder druk.

Een van de ‘oplossingen’ is de wettelijke pensioenleeftijd te verhogen tot 66 jaar in 2025 en tot 67 jaar in 2030. Maar dit is niet meer dan mist spuiten. Eerst en vooral is de feitelijke gemiddelde pensioenleeftijd in België actueel iets meer dan 60 jaar. Het zou veel zinvoller zijn om deze feitelijke pensioenleeftijd te doen samenvallen met de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar. Bovendien is het een raadsel waarom de overheid tot 2025 en 2030 wacht met de verhoging van de pensioenleeftijd. Het probleem stelt zich immers nu. Gevolg: de toekomstige financiering van de wettelijke pensioenen riskeert voor de overheid onbetaalbaar te worden. En wat dan?

Het wachten op een structurele hervorming van het wettelijke pensioenstelsel kan nog lang duren. Politici kunnen er maar weinig eer (lees stemmen) mee halen en vertonen dus uitstelgedrag. Begin daarom zelf met je pensioenopbouw. Dit kun je doen door slim te sparen of te beleggen. Stel dat je maandelijks vanaf je 20ste tot je 67ste 100 euro belegt tegen het historische aandelenrendement van 6,4% (= dividend + koerswinsten), dan heb je op pensioenleeftijd een kapitaal van zo’n 120.000 euro ter beschikking. Genoeg om jezelf bovenop het wettelijke pensioen - wat dat dan ook nog moge betekenen - iedere maand 1.500 euro uit te keren.  

Investeer nu, profiteer later

De rente op je spaarboekje is historisch laag, meestal 0,11% per jaar. Als je maandelijks 100 euro aan de kant wilt zetten voor later, is het een betere keuze om dat geld in aandelen te beleggen. Op die manier profiteer je van beduidend meer rendement en op termijn dus van een hoger pensioen. Beleggen doe je best met de juiste partner die je uitsluitend objectieve informatie verstrekt. Op die manier zorg je voor een pensioenopbouw met een reëel rendement. 

Bouw samen met Soli-Safe je pensioen op

Mark Scholliers en Jef Vuchelen, macro-economen en oprichters van Soli-Safe, zijn zich ten zeerste bewust van de pensioenproblematiek. Ze schreven ‘Het grote Pensioenbedrog’, een boek dat deze problemen aankaart en oplossingen voorstelt. Mark en Jef pleiten voor een structurele hervorming van het wettelijke pensioen. Tot nog toe blijft deze echter uit, of zijn de weinige ingrepen nauwelijks relevant (zie bv. de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd). Daarom kunnen zij jou helpen met je pensioenopbouw. Als je klant wordt bij Soli-Safe krijg je van hen pakken objectieve informatie om aan de slag te gaan en je pensioen op te bouwen. Zo kun je gebruik maken van:

  • De consistent beter presterende beleggingsfondsen;
  • De mogelijkheid om met een klein bedrag te beleggen via ETF-fondsen;
  • Koerssignalen (Stoploss- en herinstapsignalen) zodat je risico sterk vermindert;
  • Informatie over waar je beleggingsfondsen het voordeligst kunt aankopen;
  • Een handig overzicht van al je beleggingsfondsen en ETF-fondsen (ook al heb je deze bij verschillende financiële instellingen aangekocht).

 

Wees zeker van je pensioen en spaar er zelf voor. Wil je graag meer informatie over beleggen? Download dan onze startersgids.

Ja, ik wil succesvol beleggen

Wil je graag meer informatie over onze abonnementen? Bekijk het hier > 

Soli-Safe Investment Software (Soli-Safe)® is een handelsmerk van Precisis nv, Ternat Office Center, Assesteenweg 65, 1740 Ternat, België, Ondernemingsnummer BE0889.513.358. De gehele of gedeeltelijke reproductie van de in deze webstek gepresenteerde ideeën en concepten, grafieken en tabellen of gelijk welke andere inhoud, is strikt verboden. ©Alle rechten voorbehouden. Zie de Disclaimer.