Januari-effect

Wat is het januari-effect?

Heb jij ooit al gehoord van het januari-effect? Op de beurs doen hierover verschillende verhalen de ronde, het ene al wat geloofwaardiger dan het andere. Het januari-effect is er één van. Maar wat is daar nu precies van waar? En kan het januari-effect verklaard worden? Je leest het in deze blog.

Het januari-effect: feit of fabel?

Regelmatig wordt beweerd dat de beurskoersen in januari een opstoot kennen die niet altijd logisch kan worden verklaard. Als mogelijke verklaringen hiervan worden onder meer genoemd:

  • Beleggers herpositioneren zichaan het begin van het jaar in functie van de vooruitzichten.
  • In januari worden bonussen uitbetaald zodat beleggers ‘vers’ geld hebben om te beleggen.
  • Het positieve januari-effect volgt op het negatieve december-effect (in sommige landen verkopen beleggers in december aandelen om in hun belastingaangifte minwaarden van hun inkomsten te kunnen aftrekken).

Maar zijn deze verklaringen correct? Je kunt altijd wel een verklaring vinden voor zaken die ongewoon lijken. Verschillende studies geven aan dat er, over een langere periode bekeken, wel een beperkt januari-effect bestaat. Dit kun je bijvoorbeeld vaststellen als de rendementen van Belgische pensioenspaarfondsen worden vergeleken. Als je je fiscaal aftrekbaar bedrag belegde in januari, eerder dan in de andere maanden, genoot je over een langere tijd een beperkt voordeel

Is het beter om te beginnen met beleggen in januari?
Voor langetermijnbeleggingen lijkt het iets voordeliger om in januari te starten. Maar we moeten dit toch nuanceren.

  1. Heb je een korte beleggingshorizon (d.w.z. minder dan vijf jaar), dan verdwijnt het januari-effect in het niets vergeleken met de gevolgen voor de beurzen van andere ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld tegenvallende bedrijfsresultaten. Beleggen op korte termijn is iets heel anders dan mikken op extra rendementen waartoe beleggingen op 10 jaar en meer met grote waarschijnlijkheid leiden. 
  2. Als je één keer in januari voor de lange termijn belegt, is vooral de keuze van je belegging belangrijk. Zou je een beleggingsfonds kopen dat maar matig presteert, dan zal het januari-effect die matige prestatie nauwelijks opkrikken.
  3. En tot slot, als je niet in januari belegt, beschik je natuurlijk langer over je geld. Misschien dienen zich in de maanden nadien betere beleggingsmogelijkheden aan, zodat je dan nog ‘munitie’ hebt om alsnog - en tegen lagere koersen - in te stappen.

Vertrouwen op kleine onregelmatigheden op de beurs houdt gevaren in. De extraatjes die ze volgens sommige studies genereerden, betreffen het verleden. Het is onduidelijk of ze vandaag nog bestaan. Immers, de markt buit deze uit. Daarom, wat in het verleden zo was, geeft geen enkele garantie voor de toekomst. Conclusie? Het januari-effect was misschien een feit, maar wordt meer en meer een fabel...

 

Meer weten over beleggen? Download dan onze startersgids boordevol handige tips om te beginnen met beleggen.

Ja, ik wil succesvol beleggen

Soli-Safe Investment Software (Soli-Safe)® is een handelsmerk van Precisis nv, Ternat Office Center, Assesteenweg 65, 1740 Ternat, België, Ondernemingsnummer BE0889.513.358. De gehele of gedeeltelijke reproductie van de in deze webstek gepresenteerde ideeën en concepten, grafieken en tabellen of gelijk welke andere inhoud, is strikt verboden. ©Alle rechten voorbehouden. Zie de Disclaimer.