ETF

Wat zijn ETF’s en waarom zijn ze een goede belegging?

Vandaag brengen het spaarboekje, kasbons en Belgische overheidsobligaties nauwelijks nog iets op. Je geld beleggen is vaak een betere investering, maar waar begin je als beginnende belegger? ETF’s zijn perfect voor wie net komt kijken op de beurs: er is geen nauwe opvolging vereist, een degelijke basiskennis is voldoende en je kunt je risico’s spreiden.

Wat zijn ETF’s 

ETF staat voor Exchange Traded Fund, of beursgenoteerd beleggingsfonds. Deze fondsen volgen de prestaties van een index zoals de Bel 20, Euro Stoxx 50 of MSCI World en worden daarom ook ‘trackers’ genoemd. Naast een beursindex kan je ook sectorindexen zoals technologie, media, farma … of grondstoffen of valuta ‘tracken’. Met een ETF koop je dus in één keer alle aandelen uit een index. 

Het verschil tussen fysieke en synthetische ETF’s 

Er zijn twee soorten ETF’s: de fysieke en de synthetische ETF’s. Koop je een fysieke ETF, dan koop je daadwerkelijk de aandelen van een index. Je kunt je ook beperken tot een deel van de index, maar dan volg je niet de volledige index - wat net de bedoeling is van een ETF.

Een synthetische ETF belegt niet rechtstreeks in aandelen, maar reproduceert de prestatie van een aandelenindex door gebruik te maken van speciale financiële technieken. In de mate dat verschillende financiële instellingen hierbij betrokken zijn, verhoogt de kans dat er iets fout loopt. Investeren in fysieke ETF’s houdt dan ook minder risico’s in, en is in de mate van het mogelijke te verkiezen.

De voordelen van ETF’s ten opzichte van beleggingsfondsen

Flexibel

ETF’s kan je - net zoals aandelen - op elk moment van de dag kopen en verkopen, en dit vanaf kleine bedragen. Traditionele beleggingsfondsen daarentegen kan je maar één keer per dag kopen of verkopen tegen de netto inventariswaarde. Een ETF combineert dus het beste van aandelen en beleggingsfondsen in één belegging. De keerzijde van de medaille is dat je met een ETF de prestatie van de afgespiegelde index koopt, niks meer, niks minder. Met een traditioneel beleggingsfonds kun je de prestatie van de referte-index ruim overtreffen. 

Risicospreiding

Een ETF belegt in een reeks aandelen, waardoor je automatisch je risico spreidt. Het risico is natuurlijk afhankelijk van de afgespiegelde index: een ETF die wereldwijd belegt in grote, gevestigde bedrijven, kent een lager risico dan een die kiest voor aandelen van hoogtechnologische nieuwkomers. Investeren in meerdere, verschillende ETF’s is daarom verstandig want dan geniet je van een nog betere risicospreiding. Traditionele beleggingsfondsen spreiden ook het risico, maar het is de fondsmanager persoonlijk die bepaalt hoe ver hij hierin gaat.

Lage kosten, hoger rendement

ETF’s zijn goedkoper dan traditionele beleggingsfondsen omdat het passief beheerde beleggingen zijn: je draait niet op voor de kosten van een fondsmanager of analisten. Bovendien betaal je in plaats van instapkosten voor een ETF het makelaarsloon. Dat ligt meestal lager dan de instapkosten bij traditionele beleggingsfondsen. Als je belegt, is het belangrijk om je kosten zo laag mogelijk te houden. Je kosten worden immers van je rendement afgehouden en dat wil je natuurlijk zo veel mogelijk vermijden.

Transparant 

Je weet precies waarin je belegt omdat een ETF een index volgt. Bovendien kan je op elk moment van de dag zien hoe je belegging presteert. Bij een traditioneel beleggingsfonds is het niet altijd meteen duidelijk waarin je belegt: er is soms minder transparantie over de samenstelling. 

Beperk je risico met de Soli-Safe koerssignalen 

Soli-Safe heeft voor zijn klanten 3 beursgenoteerde ETF-fondsen geselecteerd, ieder met een andere invalshoek.  

  1. Het i-Shares fonds mikt op de dynamiek van het Verre Oosten.
  2. Het Lyxor fonds belegt wereldwijd in allerlei landen en sectoren, en mikt zowel op groeibedrijven als op gevestigde waarden.
  3. Het ETF-fonds van BNP Paribas beperkt zich tot beursgenoteerde vastgoedbedrijven in Europa. Het is het minst beweeglijke van de drie, terwijl het toch een hoog dividend uitkeert.

Naast interessante dividenduitkeringen, bieden deze ETF’s ook uitzicht op toekomstige koerswinsten. Zou het stormen op de beurzen, dan geven de Soli-Safe koerssignalen tijdig aan wanneer je je ETF moet verkopen, en wanneer je deze (opnieuw) moet aankopen. Op die manier houd je je risico’s onder controle.

Wil je graag starten met beleggen zonder grote risico’s? Ben je geïnteresseerd in een hoger inkomen? Contacteer ons voor meer info over ETF-fondsen en onze Soli-Safe koerssignalen.

Soli-Safe Investment Software (Soli-Safe)® is een handelsmerk van Precisis nv, Ternat Office Center, Assesteenweg 65, 1740 Ternat, België, Ondernemingsnummer BE0889.513.358. De gehele of gedeeltelijke reproductie van de in deze webstek gepresenteerde ideeën en concepten, grafieken en tabellen of gelijk welke andere inhoud, is strikt verboden. ©Alle rechten voorbehouden. Zie de Disclaimer.